Bescherm jezelf als verpleegkundige tegen schijnzelfstandigheid.

Schijnzelfstandigheid in de verpleegkundige sector? Ontdek de risico's en hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen.

"Een duidelijke samenwerking kan het verschil maken."

Expertise: RIZIV, Arbeidsrecht

Schijnzelfstandigheid binnen de sector is een fenomeen dat steeds meer aandacht krijgt. Wij lichten hierna toe hoe u zich hiertegen kan wapenen.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid doet zich voor wanneer een zelfstandige officieel als zelfstandige wordt ingeschreven, maar in de realiteit werkt onder voorwaarden die meer lijken op een arbeidsovereenkomst.

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de “zelfstandige” verplicht is om opdrachten uit te voeren volgens strikte instructies, werkt met vaste uren of geen echte vrijheid heeft in het uitvoeren van zijn of haar taken.

Waarom is dit een probleem?

Voor thuisverpleegkundigen kan schijnzelfstandigheid ernstige gevolgen hebben. Aan de ene kant kan de thuisverpleegkundige essentiële rechten missen, zoals sociale bescherming, ziekteverlof of pensioenopbouw. Aan de andere kant, kan de thuisverplegingspraktijk het risico lopen op boetes of zelfs terugbetalingen van sociale bijdragen indien schijnzelfstandigheid wordt vastgesteld.

Hoe kan u zich hiertegen wapenen?

In eerste instantie is het belangrijk dat de thuisverpleegkundige de vrijheid en autonomie heeft om zelf zijn of haar werkagenda te bepalen.

Vaak worden patiëntenrondes, de inplanning van de thuisverpleegkundigen op deze rondes, de volgorde van de te verzorgen patiënten en de uit te voeren verzorgingen bepaald door de thuisverplegingspraktijk. Indien de thuisverpleegkundige hier geen enkele inspraak in heeft, dan kan er een gevaar bestaan op schijnzelfstandigheid.

Dit wil evenwel niet zeggen dat u als thuisverplegingspraktijk de coördinatie van de patiëntenrondes niet meer mag uitvoeren. Dit is perfect mogelijk op voorwaarde dat de zelfstandige thuisverpleegkundige de mogelijkheid heeft om zelf zijn/haar beschikbare werkdagen te bepalen. Aan de hand van deze beschikbaarheden kan de thuisverplegingspraktijk vervolgens de patiëntenrondes invullen.

Daarnaast is het eveneens belangrijk dat de thuisverpleegkundige zelf de volgorde van de te verzorgen patiënten en de uit te voeren verzorgingen kan bepalen.
Deze zaken zijn niet enkel belangrijk naar schijnzelfstandigheid toe maar eveneens met betrekking tot enige aansprakelijkheid ten opzichte van het RIZIV. De thuisverpleegkundige wordt volgens het RIZIV namelijk steeds persoonlijk verantwoordelijk geacht voor de uit te voeren verzorgingen en dit los van het feit of deze verzorgingen door de thuisverplegingspraktijk in naam van deze verpleegkundige worden aangerekend aan het RIZIV.

Bovendien kan in de samenwerkingsovereenkomst eveneens een clausule worden opgenomen omtrent deze schijnzelfstandigheid. Deze clausule zal bepalen dat elke vorm van ondergeschiktheid of arbeidsrelatie tussen de partijen is uitgesloten. Daarbij worden ook afspraken tussen partijen worden vastgelegd indien de zelfstandige samenwerking alsnog zou geherkwalificeerd naar een arbeidsrelatie.

Een duidelijke samenwerking kan het verschil maken.

Neem gerust contact op als je meer wilt weten over dit onderwerp.

Lees ook onze andere blog over schijnzelfstandigheid.

Vragen of meer informatie

Contacteer ons

Hebt u vragen of wenst u meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Blijf steeds op de hoogte en volg onze updates

RIZIV, Arbeidsrecht

Gerelateerd nieuws

Doelgroepverminderingen behouden bij omzetting van eenmanszaak naar vennootschap of overdracht van activiteiten.
Gebruik AI als hulpmiddel, niet als eindantwoord.
Een succesvolle overname vraagt meer dan een koper. Deze 5 tips helpen u juridisch sterk te starten.
Nieuwe regels rond re-integratie zieke werknemers: wat verandert er voor werkgevers, werknemers en artsen?
Uw praktijk GDPR-proof maken is geen optie, maar een noodzaak voor elke zorgverlener.
ISO 27001 vereist sterke contracten. Bescherm uw data en beperk risico’s met sluitende juridische afspraken.
Bestuurder? Recente rechtspraak toont: fouten kunnen leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid. Waar ligt uw risico
Nieuwe wetgeving legt strikte regels op voor interne onderzoeken door werkgevers. Wat moet je weten?

Getuigenissen

Ervaringen van onze cliënten

Ontdek de ervaringen van enkele van onze cliënten. Hun verhalen geven inzicht in hoe wij te werk gaan en hoe we hen hebben geholpen bij diverse juridische kwesties.

Gratis

Voorstel op maat

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist