Eén van de belangrijkste aspecten van een handelshuurovereenkomst is de duur. De regels inzake de duur van deze overeenkomst zijn dwingend, zodat er niet zomaar van afgeweken kan worden. U informeert zich dus beter op voorhand betreffende de gevolgen die een handelshuurovereenkomst met zich meebrengt. U kunt deze niet zomaar opzeggen.
Minimumduur bij aanvang van de huurovereenkomst
Een handelshuurovereenkomst heeft een minimale duur van negen jaar. Dit biedt de huurder de nodige zekerheid en stabiliteit om zijn of haar handelsactiviteiten op te bouwen en te laten groeien. Een overeenkomst die voor een kortere periode is afgesloten, wordt automatisch verlengd tot de minimumduur van negen jaar.
Voor huurders betekent dit een lange termijn waarin ze hun bedrijf kunnen opbouwen zonder de constante dreiging van verhuizing. Voor verhuurders biedt het stabiliteit en zekerheid van huurinkomsten.
Hernieuwing van de Handelshuurovereenkomst
Een huurder heeft het recht om tot drie verlengingen van telkens negen jaar aan te vragen. Dit betekent dat een huurder in theorie tot 36 jaar in hetzelfde pand kan blijven, mits aan de voorwaarden voor hernieuwing wordt voldaan.
1. Aanvraag door de huurder:
De huurder moet de hernieuwing schriftelijk aanvragen per aangetekende brief, en dit tussen het achttiende en vijftiende maand voor het verstrijken van de lopende huurtermijn van negen jaar. Het is belangrijk dat deze aanvraag tijdig wordt ingediend om het recht op hernieuwing niet te verliezen.
Stel, een handelshuurovereenkomst loopt af op 31 december 2024. De huurder moet dan een hernieuwing aanvragen tussen:
- 1 juli 2023 (18 maanden voor het eind van het huurcontract);
- 30 september 2023 (15 maanden voor het einde van het huurcontract)
2. Reactie van de verhuurder:
De verhuurder heeft drie maanden de tijd om te reageren op de hernieuwingsaanvraag. De verhuurder kan de aanvraag aanvaarden, weigeren of een tegenvoorstel doen met gewijzigde voorwaarden (bv. een nieuwe huurprijs, aanpassing van de toegestane activiteiten, verzekeringen, verhoging van de waarborgsom,…).
3. Weigering door de verhuurder:
Een verhuurder kan de hernieuwing weigeren onder bepaalde voorwaarden, zoals het zelf gebruiken van het pand voor een handelsactiviteit, het uitvoeren van grote bouwwerken, of ernstige tekortkomingen van de huurder. De weigering moet gemotiveerd en schriftelijk aan de huurder worden meegedeeld.
4. Geen reactie van de verhuurder:
Als de verhuurder niet binnen de gestelde termijn van drie maanden reageert op de hernieuwingsaanvraag, wordt dit beschouwd als een stilzwijgende aanvaarding van de hernieuwing onder de bestaande voorwaarden.
Het begrijpen van de regels rond de duur en hernieuwing van een handelshuurovereenkomst is essentieel voor zowel huurders als verhuurders. Door goed geïnformeerd te zijn en tijdig actie te ondernemen, kunnen beide partijen profiteren van een stabiele en voorspelbare huurrelatie.
Heeft u vragen over handelshuur of wilt u juridisch advies over uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te helpen en te adviseren.