Bedrijf verkopen? 5 slimme stappen voor een vlotte en zorgeloze overdracht

Een succesvolle overname vraagt meer dan een koper. Deze 5 tips helpen u juridisch sterk te starten.

"De echte valkuilen bij een bedrijfsoverdracht zitten in wat níét op papier staat."

Overweegt u uw bedrijf te verkopen en klaar voor een nieuw hoofdstuk? Dan is het cruciaal om een aantal juridische aandachtspunten niet uit het oog te verliezen. Bij Mint Advocaten begeleiden we regelmatig ondernemers die pas na de overdracht bij ons aankloppen met problemen die ze met de juiste voorbereiding hadden kunnen vermijden. Met deze 5 praktische inzichten zorgt u ervoor dat de verkoop van uw bedrijf rust brengt – en geen juridische kopzorgen.

1. Laat u juridisch bijstaan bij het verkopen van uw bedrijf.

Vaak worden standaard overeenkomsten afgesloten die niet afgestemd zijn op de specifieke overdracht. Daarnaast komt het ook vaak voor dat één partij de overeenkomst zeer eenzijdig heeft opgesteld.

Wij adviseren dat u nadenkt over juridische bijstand bij de onderhandeling en/of redactie van uw overname overeenkomst. Op die manier kunnen wij ervoor zorgen dat clausules worden opgenomen die geldig zijn en achteraf kunnen worden afgedwongen.

2. Onderhandel een vaste overnameprijs.

Één van de grootste problemen die opduikt bij overnames ligt vaak in het feit dat de te betalen prijs in verschillende delen wordt uitbetaald. Dit kan bijvoorbeeld een vast gedeelte zijn bij sluiting van de overeenkomst en een gedeelte op basis van een te behalen omzet in de komende vijf jaar. Een ander voorbeeld is dat een tweede schijf afhankelijk is van het gedurende een bepaalde periode aan boord blijven van de verkopende partij. Onderhandel een vaste prijs die onmiddellijk (of minstens voor een heel groot deel onmiddellijk) moet voldaan worden, zo ontstaan er geen onaangename verrassingen achteraf.

3. Denk na over uw activiteiten na de bedrijfsoverdracht.

Zeer vaak worden in overname overeenkomsten niet-concurrentiebedingen opgenomen. Ook op dit punt is het belangrijk dat u nadenkt over de activiteiten die u na de overdracht wens uit te voeren. Door deze clausule onmiddellijk af te stemmen, brengt ook dit geen extra stress teweeg.

4. Zorg voor een grondige due diligence.

Een due diligence ofwel boekenonderzoek is zeer belangrijk voor beide partijen. Op die manier verkrijgt de koper inzage in alle cruciale documenten van de vennootschap. Dit onderzoek dient goed gedocumenteerd te worden, zodat het voor beide partijen duidelijk is welke documenten werden ingekeken. De uitkomst van dit onderzoek vormt de basis voor de garanties die worden afgesloten tussen partijen.

5. Bepaal duidelijke garanties en vrijwaringen.

Dit zijn clausules die belangrijk zijn ter bescherming van de koper. Voor u als verkoper is het belangrijk dat je enkel garanties stelt, als je deze ook kunt naleven. Een voorbeeld hiervan is de garantie dat er geen lopende procedures zijn, als nadien zou blijken dat er toch nog een procedure lopende is kan de koper u hiervoor aanspreken. Het is dus zeer belangrijk om hierover na te denken.

De beslissing om uw bedrijf te verkopen wordt vaak ingegeven door de wens naar rust of een nieuwe uitdaging. Maar zonder juridische voorbereiding is die rust vaak ver te zoeken. Wilt u uw vennootschap overdragen? Neem contact op met Mint Advocaten. Wij zorgen voor duidelijke afspraken, sluitende documenten en begeleiding op maat – zodat u met een gerust hart verkoopt.

Vragen of meer informatie

Contacteer ons

Hebt u vragen of wenst u meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Blijf steeds op de hoogte en volg onze updates

Vennootschapsrecht

Gerelateerd nieuws

Doelgroepverminderingen behouden bij omzetting van eenmanszaak naar vennootschap of overdracht van activiteiten.
Gebruik AI als hulpmiddel, niet als eindantwoord.
Een succesvolle overname vraagt meer dan een koper. Deze 5 tips helpen u juridisch sterk te starten.
Nieuwe regels rond re-integratie zieke werknemers: wat verandert er voor werkgevers, werknemers en artsen?
Uw praktijk GDPR-proof maken is geen optie, maar een noodzaak voor elke zorgverlener.
ISO 27001 vereist sterke contracten. Bescherm uw data en beperk risico’s met sluitende juridische afspraken.
Bestuurder? Recente rechtspraak toont: fouten kunnen leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid. Waar ligt uw risico
Nieuwe wetgeving legt strikte regels op voor interne onderzoeken door werkgevers. Wat moet je weten?

Getuigenissen

Ervaringen van onze cliënten

Ontdek de ervaringen van enkele van onze cliënten. Hun verhalen geven inzicht in hoe wij te werk gaan en hoe we hen hebben geholpen bij diverse juridische kwesties.

Gratis

Voorstel op maat

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist