Handelshuur verwijst naar de huur van onroerende goederen die hoofdzakelijk gebruikt worden voor een handelsactiviteit of een ambacht. Dit omvat winkels, restaurants, kantoren, en andere bedrijfsruimten.
De handelshuurwetgeving is specifiek ontworpen om de belangen van zowel de huurder als de verhuurder in deze context te beschermen. Deze wetgeving is dwingend. Het is dus verboden om met uw contractspartij overeen te komen om de handelshuurwetgeving niet toe te passen.
De bestemming waarvoor een pand gebruikt wordt, is bepalend voor de toepasselijkheid van de regels inzake handelshuur.
Zo moet er sprake zijn van kleinhandel of een ambacht. Hierdoor wordt een groothandel bijvoorbeeld al uitgesloten. Maar wat moet er dan precies verstaan worden onder kleinhandel of een ambacht?
De wetgever is op dit punt niet zeer duidelijk geweest. Er is nergens een definitie voorzien, zodat we grotendeels moeten terugvallen op rechtspraak in dit kader.
- Kleinhandel verwijst naar de verkoop van goederen en diensten rechtstreeks aan de consument voor persoonlijk gebruik. De nadruk ligt op de directe interactie met de eindgebruiker. Voorbeelden van kleinhandel zijn:
- Supermarkten;
- Kledingwinkels;
- Boekenwinkels;
- Apotheken;
Een belangrijk aspect van kleinhandel is dat de verkoopruimte toegankelijk is voor het publiek. Zo moet er sprake zijn van een komen en gaan van de klanten. Dit betekent dat de locatie van de winkel of het bedrijfspand dus een belangrijke rol speelt voor de klanten.
- Ambacht verwijst naar activiteiten waarbij producten worden vervaardigd, hersteld of onderhouden door middel van handmatige vaardigheden en technieken. Ambachtslieden produceren vaak op kleine schaal en combineren vakmanschap met persoonlijke service. Voorbeelden van ambachtelijke beroepen zijn:
- Bakkerijen;
- Schoenmakers;
- Fietsenmakers;
Het onderscheidende kenmerk van ambachtelijke bedrijven is de nadruk op vakmanschap en maatwerk, waarbij producten vaak op bestelling of volgens specifieke vereisten worden gemaakt of gerepareerd.
De handelshuurwetgeving biedt essentiële bescherming voor deze kleinhandelaars en ambachtslieden, die vaak afhankelijk zijn van de locatie en continuïteit van hun bedrijf voor hun succes.
De handelshuurwetgeving echter zowel huurders als verhuurders bescherming en zekerheid. Voor huurders is het een garantie dat zij hun handelsactiviteiten kunnen voortzetten zonder onverwachte verstoringen. Voor verhuurders biedt het een gestructureerd kader om hun eigendommen te verhuren en rendabele investeringen te behouden.
In onze volgende blogs gaan wij dieper in op de duur van een handelshuurovereenkomst, de mogelijkheid inzake overdracht en onderhuur, evenals de regels inzake beëindiging.
Twijfelt u of uw contractuele relatie onder het toepassingsgebied van de handelshuurwetgeving valt?