De beëindiging van een handelshuurovereenkomst is een belangrijk aspect voor zowel huurders als verhuurders. Het begrijpen van de regels en voorwaarden die van toepassing zijn, kan helpen om het proces soepel en zonder juridische complicaties te laten verlopen. Een huurcontract wordt in principe gesloten voor negen jaar. Toch loopt een handelshuurcontract niet noodzakelijk ‘automatisch’ af na negen jaar.
In wat volgt verduidelijken wij hoe de beëindiging van een handelshuurovereenkomst werkt en wat u hierover moet weten.
Beëindiging door wederzijds akkoord
Als huurder en verhuurder kan er onderling steeds een akkoord worden gesloten over een (vroegtijdige) beëindiging van de handelshuurovereenkomst. U laat dergelijk onderling akkoord best wel officieel bevestigen via een notariële akte of via de vrederechter. Op die manier zijn de afspraken vaststaand en bindend voor alle partijen.
Beëindiging door de huurder
Een huurder kan om verschillende redenen besluiten de overeenkomst te beëindigen, zoals het sluiten van de zaak, verplaatsing naar een andere locatie, of financiële problemen.
De huurder heeft steeds de mogelijkheid om de huur tussentijds op te zeggen. Dat kan in principe alleen tegen het einde van een driejarige periode (dus tegen het einde van het derde of zesde jaar) en mits een opzegtermijn van zes maanden.
Zegt de huurder eerder of op een ander moment op, dan kan hij het pand wel eerder verlaten, maar moet hij in principe huur blijven doorbetalen tot het einde van de driejarige periode.
Beëindiging door de Verhuurder
Ook de verhuurder kan de handelshuurovereenkomst beëindigen, maar dit is vaak onderworpen aan striktere voorwaarden dan voor de huurder.
De verhuurder mag de huurder maar tegen het einde van elke driejarige periode uit het pand zetten voor zover dat in het ondertekende handelshuurcontract met evenveel woorden voorzien is.
De verhuurder moet de opzegging minstens één jaar voor het einde van de huurperiode schriftelijk aan de huurder melden. Bovendien is dergelijk opzeg door de verhuurder, in principe alleen maar mogelijk voor ‘eigen gebruik’ door de verhuurder of door zijn naaste familie. Het eigen gebruik moet bovendien specifiek slaan op het uitbaten van een kleinhandel of ambacht.
Wat als er nooit een aanvraag tot huurhernieuwing is gebeurd of indien de aanvraag niet volgens de regels is gebeurd?
Een handelshuurovereenkomst eindigt automatisch bij het verstrijken van de overeengekomen huurtermijn, tenzij er sprake is van verlenging of hernieuwing. Indien er nooit een huurhernieuwing is aangevraagd door de huurder, maar de huurder wel in het pand is gebleven ontstaat een handelshuurcontract van onbepaalde duur. Dit heeft ook belangrijke implicaties met betrekking tot de opzeggingsmogelijkheden voor zowel de huurder als verhuurder.
Als huurder heeft u de mogelijkheid om een handelshuurovereenkomst van onbepaalde duur te allen tijde op te zeggen, mits het respecteren van een termijn van één maand. Voor een verhuurder heeft dit verregaandere implicaties. Een verhuurder kan een handelshuurovereenkomst van onbepaalde duur maar opzeggen mits het respecteren van een lange opzegtermijn van 18 maanden.
Conclusie
De beëindiging van een handelshuurovereenkomst kan complex zijn, maar met de juiste kennis en voorbereiding kunnen zowel huurders als verhuurders het proces soepel laten verlopen.
Door op de hoogte te zijn van uw rechten en plichten, kunt u juridische problemen vermijden en een eerlijke en rechtvaardige beëindiging van de overeenkomst waarborgen.
Heeft u vragen over de beëindiging van een handelshuurovereenkomst of wilt u juridisch advies over uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te helpen en te adviseren.