Wat is verboden terbeschikkingstelling?
Wanneer u een externe partij inschakelt om werkzaamheden uit te voeren en deze partij (hierna de aannemer) doet hiervoor beroep op zijn werknemers. De werknemers van de aannemer blijven in principe onder zijn gezag staan. Maar zodra u als opdrachtgever rechtstreeks werkgeversgezag uitoefent over deze werknemers, is er sprake van verboden terbeschikkingstelling.
Wat mag dan wel?
U mag instructies geven aan personeel van uw aannemer maar:
- Dit moet schriftelijk en gedetailleerd worden vastgelegd in een overeenkomst;
- Deze instructies mogen niet het gezag van de onderaannemer ondermijnen met andere woorden mag niet bepalen wie welke taken uitvoert, controle uitoefenen op werktijden, vakantiedagen of ziekte, ontslag of bevelen geven over hoe de taken mogen worden uitgevoerd.
Dit is een dunne lijn. Het onderscheid is evenwel het uitsteden van werk (wat mag) en het inhuren van personeel (wat enkel via een erkend uitzendkantoor mag).
Het zal ook belangrijk zijn hoe de aannemer zich profileert. Let op met slagzinnen als: “U vindt geen geschikt personeel? Wij helpen u!” Wees ook aandachtig voor lage uurprijzen en buitenlandse werkkrachten.
Ze moeten ook steeds te onderscheiden zijn van uw eigen personeel (eigen werkmateriaal, kledij, vervoer,…).
Gevolgen van verboden terbeschikkingstelling
Net zoals bij schijnzelfstandigheid zijn de gevolgen aanzienlijk.
Arbeidsrechtelijke claims: De werknemers van uw onderaannemer worden beschouwd als uw eigen werknemers met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. U wordt hoofdelijk aansprakelijk voor sociale bijdragen, lonen, vakantiegeld en andere voordelen.
Sociale zekerheidsbijdragen: Dit geldt ook ten aanzien van de RSZ voor de sociale bijdragen op het loon.
Strafrechtelijke sancties: Het is eveneens een strafrechtelijke inbreuk van niveau 4 waar hoge strafsancties op staan.
Hoe kunnen wij u helpen?
- We analyseren uw samenwerkingen en identificeren de risico’s.
- We stellen heldere en juridisch sluitende overeenkomsten op.
- We ondersteunen u bij inspecties of geschillen.
Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen zorgen we ervoor dat uw samenwerkingen juridisch waterdicht zijn.