Geoblocking: wat mag niet en wat moet wel?

mint-advocaten-geoblocking

Slechts 15% van de Europeanen koopt producten op webshops die gevestigd zijn in een andere EU-lidstaat. Dit terwijl we steeds vaker online-aankopen doen. Een van de redenen dat dit percentage zo laag ligt is de praktijk van geoblocking. De Europese unie wil e-commerce openstellen voor iedereen. 

Geoblocking is een discriminerende praktijk waarbij een bedrijf verhindert dat klanten producten of diensten onder dezelfde voorwaarden in een andere lidstaat kunnen kopen. 

Op die manier wordt de toegang tot een product of dienst beperkt/geweigerd op basis van nationaliteit of verblijfplaats. Dit gaat in tegen het belangrijk principe van vrij verkeer. Aan de hand van een verordening wil de EU geoblocking een halt toe roepen. 

Als u online een product wenst te bestellen aan voordeligere prijzen op bv. een Spaanse website, zult u al vaak opgemerkt hebben dat u wordt doorverwezen naar de Belgische site van het merk. Het kan voorvallen dat de prijzen op de Belgische site hoger liggen. Deze praktijk wordt verboden door de Europese Unie die hier regelgeving voor heeft uitgewerkt.

Door dit verbod zal u als klant een ruimere keuze aan producten en diensten hebben. U zal meer kunnen vergelijken en de concurrentie laten spelen voor de beste prijzen. Het principe is: “Shop like a local”.

Aan de andere kant zijn er webshops die de levering van hun producten beperken tot één lidstaat. Als u bv. een bestelling wenst te plaatsen bij een Duitse webshop, zult u soms opmerken dat u niet de mogelijkheid heeft om deze producten te laten leveren in België. Dit is op zich geen probleem.

Webshops zijn namelijk niet verplicht goederen te leveren aan klanten buiten de lidstaat waar zij levering aanbieden. De Duitse webshop moet dus niet noodzakelijk leveren naar België, maar is wel verplicht om u dezelfde voorwaarden te bieden als Duitse bezoekers van hun website. U moet de producten aan dezelfde prijs kunnen kopen, maar deze mogen geleverd worden in een Duits afhaalpunt.

Het is maar wanneer er andere voorwaarden worden gehanteerd, dat er sprake is van ‘geoblocking’. In België controleert de Economische Inspectie van de FOD Economie de naleving van het verbod. Als consument kunt u ook terecht bij het Europees Centrum voor de Consument België indien u inbreuken vaststelt.

Inbreuken worden bestraft met geldboetes.

Ondervindt u problemen met dergelijke discriminatie of heeft u zelf een website? Aarzel niet ons te contacteren indien u hierover vragen zou hebben.

Blijf steeds op de hoogte en volg onze updates via Facebook en LinkedIn
 

CONTACTEER ONS

Gerelateerd nieuws

 

Ooit al eens gehoord van het Content Creator Protocol (CCP)?

Ooit al eens gehoord van het Content Creator Protocol (CCP)? Een must-read voor elke ondernemer die een samenwerking aangaat met content creator of influencers. 

 

Wat als een influencer u zwart maakt na een samenwerking die verkeerd is afgelopen?

Als u in uw overeenkomst met een influencer duidelijk omschrijft wat van hem/haar verwacht wordt, zal de samenwerking eindigen van zodra de influencer heeft gedaan wat is afgesproken.

 

Samenwerken met influencers: een goed idee?

Voor een vlotte samenwerking met influencers zijn duidelijke afspraken een must. Dergelijke afspraken vermijden misverstanden en discussies tijdens het project. Goede afspraken helpen ook om het nodige vertrouwen op te bouwen tussen de influencer en uw merk. U doet dit best op basis van een schriftelijke overeenkomst waarop jullie later makkelijk kunnen terugvallen.

 

Denkt u eraan om samen te werken met influencers? Hoe kan u zich optimaal indekken tegen mogelijke risico’s?

De opkomst van sociale media zorgt ervoor dat mensen wereldwijd met elkaar connecteren. De wereld is een klein dorp waarin sociale kringen zich hebben omgetoverd tot wereldwijde online communities. Goed om dus even stil te staan bij de mogelijke juridische implicaties voor uw onderneming.