Twee advocaten voor het raam

Onderhuur en overdracht in het kader van een handelshuurovereenkomst

Indien u een handelshuurovereenkomst sluit, is het mogelijk dat u het pand wenst onder te verhuren.

"Onderhuur en overdracht van een handelshuurovereenkomst kunnen waardevolle opties zijn voor huurders die flexibiliteit nodig hebben. "

Indien u een handelshuurovereenkomst sluit, is het mogelijk dat u op een bepaald moment het pand wenst onder te verhuren of de handelshuurovereenkomst zelfs wenst over te dragen. Hierbij dient u, rekening houdende met de specifieke situatie, steeds rekening te houden of dit wel mogelijk is.

Onderhuur

Onderhuur vindt plaats wanneer de huurder (hoofdhuurder) een deel of het geheel van het gehuurde pand aan een derde (onderhuurder) verhuurt. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor huurders die niet de volledige ruimte nodig hebben of tijdelijk elders actief zijn.

  • Voor onderhuur is in de meeste gevallen de schriftelijke toestemming van de verhuurder vereist. Dit zorgt ervoor dat de verhuurder op de hoogte is van wie er gebruik maakt van zijn of haar eigendom en kan de voorwaarden van de overeenkomst controleren.

 

  • De wet staat de onderhuur van een deel van het gehuurde pand toe, mits de verhuurder akkoord gaat. Dit is vaak van toepassing wanneer een huurder bijvoorbeeld een gedeelte van een grote winkelruimte of kantoor onderverhuurt.

 

  • Voor de onderhuur van het gehele pand gelden striktere regels. Dit is doorgaans alleen toegestaan wanneer de oorspronkelijke huurcontracten specifieke bepalingen hierover bevatten of wanneer de verhuurder expliciet toestemming geeft.

 

  • De hoofdhuurder blijft verantwoordelijk voor de naleving van de huurvoorwaarden, zelfs als een onderhuurder het pand gebruikt. Dit betekent dat eventuele wanbetalingen of schade door de onderhuurder uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de hoofdhuurder blijven.

 

Overdracht

Overdracht van een handelshuurovereenkomst houdt in dat de huurder zijn of haar rechten en plichten uit de huurovereenkomst overdraagt aan een derde partij. Dit kan gebeuren bij de verkoop van een bedrijf of wanneer de huurder om andere redenen de huurverplichting wil beƫindigen. De nieuwe huurder neemt dan alle rechten en plichten van de oorspronkelijke huurder over.

  • Als het huurcontract niets voorziet met betrekking tot een overdracht, dan kan een huurder het huurcontract in principe ongestoord aan een andere persoon overdragen. De overdracht zal echter wel steeds gemeld moeten worden aan de eigenaar.

 

De eigenaar kan zich in principe niet verzetten tegen een overdracht van de handelshuurovereenkomst als er contractueel niets voorzien is.

  • Het is echter niet ongebruikelijk dat het huurcontract voorziet dat de huurder niet het recht heeft om de huur over te dragen, tenzij met voorafgaandelijke en uitdrukkelijke instemming van de verhuurder.

 

Hoewel u dus contractueel kunt bepalen als verhuurder dat een overdracht niet zomaar mogelijk is, betekent dit nog niet dat u zomaar kunt weigeren. Zo kunt u een overdracht niet weigeren als zowel het huurcontract als de handelszaak worden overgedragen aan een derde partij.

 

  • Na de overdracht is de oorspronkelijke huurder in principe niet langer verantwoordelijk voor de verplichtingen uit de huurovereenkomst, tenzij anders overeengekomen. Het kan echter wel nuttig zijn om in uw overeenkomst uitdrukkelijk te bepalen dat de oorspronkelijke huurder nog een bepaalde periode aansprakelijk blijft.

 

Onderhuur en overdracht van een handelshuurovereenkomst kunnen waardevolle opties zijn voor huurders die flexibiliteit nodig hebben. Het is echter essentieel dat zowel huurders als verhuurders de wettelijke vereisten en voorwaarden begrijpen om juridische problemen te voorkomen. Duidelijke afspraken in de oorspronkelijke huurovereenkomst kunnen daarenboven ook heel wat discussies vermijden.

Heeft u vragen over onderhuur, overdracht of andere aspecten van handelshuur? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te helpen en te adviseren.

 

Vragen of meer informatie

Contacteer ons

Hebt u vragen of wenst u meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren.Ā 

Blijf steeds op de hoogte en volg onze updates

Ondernemingsrecht, Varia, Vennootschapsrecht

Gerelateerd nieuws

Een huurcontract wordt in principe gesloten voor negen jaar maar loopt niet noodzakelijk automatisch af.
Indien u een handelshuurovereenkomst sluit, is het mogelijk dat u het pand wenst onder te verhuren.
EĆ©n van de belangrijkste aspecten van een handelshuurovereenkomst is de duur.
De handelshuurwetgeving is specifiek ontworpen om de belangen van zowel de huurder als de verhuurder.
De NIS2-richtlijn is Europese wetgeving inzake cyberbeveiliging en voorziet maatregelen om het niveau van cyberbeve
Een Ferrari aankopen met cryptomunten? Het kan! Wat zijn de juridische spelregels?
Deze blog bespreekt belangrijke principes, zoals het witboek, die elke crypto-investeerder beschermen.
Sluit u een commerciƫle samenwerkingsovereenkomst? Vergeet uw precontractueel informatiedocument niet!

Getuigenissen

Ervaringen van onze cliƫnten

Ontdek de ervaringen van enkele van onze cliƫnten. Hun verhalen geven inzicht in hoe wij te werk gaan en hoe we hen hebben geholpen bij diverse juridische kwesties.

Gratis

Voorstel op maat

*De kmo-portefeuille of werkbaarheidscheques kunnen enkel gebruikt worden in het kader van een advies.

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist

Download

Checklist