Veelgestelde vragen

Met welke financiële verplichtingen dien je als freelancer rekening te houden?

Het is belangrijk dat uw uurtarief en de hoeveelheid opdrachten die u binnen krijgt voldoende is om uw kosten te dekken. Als u als zelfstandige uw facturen niet tijdig betaalt, kunt u namelijk failliet gaan. Om dit goed in te schatten maakt u best op voorhand een financieel plan op. Dit zal vaak ook nodig zijn voor de banken.

Waar u als werknemer elke maand uw loon op uw rekening krijgt, dient u als freelancer dit zelf te regelen. Zo dient u elke maand uw factuur op te maken ten aanzien van uw opdrachtgever, en dit op basis van de gemaakte afspraken uiteraard.

Bovendien zijn er aan de opmaak van een factuur ook een aantal wettelijke vermeldingen verplicht.

Daarnaast dient u ook op vlak van sociale zekerheid alle verplichtingen na te komen; zo dient u sociale bijdragen te betalen. Deze sociale bijdragen worden begroot op basis van uw geschatte inkomen. U dient het zelf bij te houden wanneer uw inkomen stijgt, dat u zelf de reflex hebt tot het verhogen van uw sociale bijdragen.

Indien u dit niet doet, wordt dit na drie jaar herbekeken en kunt u ineens een groot bedrag extra in één keer moeten bijbetalen.

Bovendien bent u ook BTW-plichtig en dient u elk kwartaal uw BTW-aangifte in orde te brengen. Slechts een klein aantal zelfstandigen zijn niet BTW-plichtig.

Aangezien u als zelfstandige aan de slag bent, dient u ook uw boekhouding in orde te brengen. Dit kan u zelf doen of met de bijstand van een boekhouder. Dit brengt uiteraard ook bijkomende kosten en administratieve verplichtingen met zich mee.

Vragen of meer informatie

Contacteer ons

Hebt u vragen of wenst u meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Blijf steeds op de hoogte en volg onze updates

Ondernemingsrecht

Gerelateerde vragen

Gratis

Voorstel op maat

*De kmo-portefeuille of werkbaarheidscheques kunnen enkel gebruikt worden in het kader van een advies.

Download

Checklist