Dit is ontslag waarbij een werkgever of een werknemer de arbeidsrelatie onmiddellijk beëindigd zonder prestatie van opzeggingstermijn en zonder betaling van opzeggingsvergoeding. Bijvoorbeeld: bij diefstal, mishandeling, geweld, zware professionele fout,…
Onder dringende reden wordt verstaan de ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen beide partijen onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. De partij die de dringende reden inroept moet het bestaan ervan bewijzen.
Maar hoe gaat dit proces nu precies in zijn werk en wat zijn de voorwaarden? Om het voor u zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij voor u een afdrukbare PDF klaarstaan waar wij u informeren over de voorwaarden en procedures rond ontslag om dringende redenen.
Hoe pak ik een ontslag om dringende reden(en) aan?
Als werkgever is het eerst en vooral, heel belangrijk de dubbele termijn opgelegd in de wet na te leven. De eerste termijn is een termijn van drie werkdagen.
Wanneer uw inziens, uw werknemer een ernstige tekortkoming heeft begaan (bijvoorbeeld: diefstal) moet u hem binnen de drie werkdagen ontslagen. Die termijn van drie dagen begint te lopen vanaf het moment dat u op de hoogte bent van het feit ter rechtvaardiging van dat ontslag (in casu diefstal).
Nadien hebt u nog een drie werkdagen om de redenen van dat ontslag mee te delen aan de betrokkene. Hier kan het foutlopen want uit de motivatie moet blijken dat hier sprake is van een “echte” dringende reden. De wet beschrijft deze als volgt: ”de ernstige tekortkoming die elke professionele samenwerking tussen de werkgever en de werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt”.
Samengevat adviseren wij dus, deze dubbele termijn nooit uit het oog te verliezen en het ontslag goed te motiveren.