1. Keten onderaannemers
De Europese wetgever heeft strengere regels opgelegd aan onderaannemers.
Zo wil men vermijden dat er sprake is van financiële onderaanneming, waarbij werken voortdurend worden doorgeschoven. De wetgever streeft echter naar meer transparantie en duidelijkheid in de toekomst. Deze wetgeving is dan ook in België omgezet, zodat hier in elk geval rekening mee rekening moet gehouden worden vanaf 1 januari 2025. Een groot deel van de activiteiten binnen de bouwsector valt onder het toepassingsgebied van de wetgeving.
Vanaf heden is het verboden voor een onderaannemer om een opdracht volledig in onderaanneming te geven. Concreet betekent dit dus wanneer een onderaannemer een opdracht krijgt van de hoofdaannemer of een aannemer boven hem in de keten, hij niet zomaar 100% van de opdracht kan doorschuiven naar nog een andere onderaannemer.
De onderaannemer moet steeds een bepaald deel van de opdracht zelf blijven uitvoeren.
Dit betekent dat de onderaannemer zelf dus nog aanwezig moet zijn op de werf om er werken uit te voeren. De onderaannemer kan dus niet verdwijnen uit de uitvoeringsfase van de opdracht. Het volstaat daarentegen dat de onderaannemer slechts 1% van de volledige opdracht nog zelf uitvoert en deze voor het overige toevertrouwt aan een andere onderaannemer. Belangrijk om op te merken dat het deel van de opdracht dat bij de onderaannemer blijft, niet louter uit coördinatie op de werf mag bestaan. Er moet een aspect van uitvoering aan te pas komen om in regel te zijn.
Hierbij is het dus zeer belangrijk om goed in te schatten wanneer u optreedt als aannemer of als onderaannemer. Op een aannemer, die rechtstreeks in contact staat met de opdrachtgever, is deze beperking namelijk niet van toepassing. Een aannemer mag wel nog 100% van zijn opdracht doorgeven aan een onderaannemer. Het is pas vanaf de inschakeling van deze onderaannemer, dat er rekening moet gehouden worden met de nieuwe regelgeving.
Deze regels zijn bovendien van openbare orde. Contractuele afwijkingen zijn dus niet mogelijk. Daarentegen adviseren wij u voor de toekomst in elk geval wel om als onderaannemer steeds zeer duidelijk contractueel te bepalen welke taken u voor uw rekening neemt en welke u doorschuift. Op die manier is het voor iedereen heel duidelijk wat er verwacht wordt, en kunt u niet uit het oog verliezen wie nu welk percentage van de opdracht voor zijn rekening neemt.
Ook als aannemer kan het nuttig zijn om uw onderaannemers op deze regelgeving te wijzen, zodat zij in lijn hiermee kunnen handelen. Op die manier kunt u problemen en onnodige discussie op de werf, met alle gevolgen vandien, vermijden.
U heeft er namelijk alle belang bij op een correcte manier te werk te gaan. Een inbreuk op de nieuwe wetgeving kan namelijk gesanctioneerd worden met een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en/of een administratieve geldboete van 2.400,00 EUR tot 28.000,00 EUR.
2. Verstrenging zorgvuldigheidsplicht
Tenslotte heeft de wetgever ook voorzien in een verstrenging van de zorgvuldigheidsplicht.
Bent u aannemer of schuift u als onderaannemer een deel van de opdracht door, dan bent u hoofdelijk aansprakelijk in het geval van illegale tewerkstelling door een onderaannemer.
Dit betekent dat u zelf aansprakelijk kan gesteld worden als uw onderaannemer illegale personen tewerk stelt.
U dient hier dus zeker de nodige aandacht aan te besteden.
Zo kunt u de onderaannemer een schriftelijke verklaring laten afleggen waarin hij uitdrukkelijk bevestigt dat hij geen illegaal verblijvende personen tewerk stelt of geen zelfstandige activiteit uitoefent zonder geldige verblijfsvergunning.
Naast deze verklaring moeten ook een aantal gegevens opgevraagd worden bij de onderaannemer. Niet alleen moeten de identificatie- en contactgegevens van de onderaannemer zelf opgevraagd worden, maar ook: de persoonlijke gegevens en gegevens over het verblijf van alle buitenlandse werknemers en zelfstandige van de onderaannemer, alsook alle nuttige en van toepassing zijnde documentatie (limosa, dimona, A1…).
***
Twijfelt u of u onder het toepassingsgebied van de nieuwe wetgeving valt? Valt u binnen de sectoren die rekening moeten houden met de regels?
Contacteer ons gerust. Wij bekijken dit graag samen met u en adviseren waar nodig.